A szépség és egészség forrása.

Kultúraközvetítés

Hírek, érdekességek Indiáról, Ayurvedaról

 

22. AZ INDIAI KONYHÁRÓL

"evör"

Indiában a levesek ugyanolyan fontosak, mint nálunk, nem hiányozhatnak egyetlen főétkezésből sem. A szárított borsó- és babféléket - és a belőlük készült leveseket is - gyűjtőnéven "dahl"-nak (dál) nevezik. A dahl vasban és vitaminban gazdag, a védikus étkezésben a protein fő forrását jelenti, mivel gabonával, olajos magvakkal, tejtermékekkel társítják, hogy a tápérték teljes legyen.

 

 

 

21. INDIA SZENT FOLYÓJA

A Gangesz India egyik legnagyobb és legjelentősebb folyója. A középső Himalájában ered, és a Bengáli öbölbe torkollik. Kb. 450 km-rel korábban már formálódik hatalmas deltatorkolata, mely a Világörökség része lett 30 évvel ezelőtt, egyedülálló a flórája és faunája miatt. Deltája mentén található igen nagy kiterjedésben az értékes szantálfa. A Sunderban Vadvédelmi Terület (Kalkutta) rengeteg állatnak és madárnak ad otthont. Régen ez a terület volt a bengáli tigrisek birodalma is (korábban már írtam róluk), de vadászatuk miatt számuk rohamosan csökkent (jelenleg védelem alatt állnak).

A folyó a Gangesz-alföldön K-i  irányban halad, rengeteg mellékfolyója van. Csaknem 1 M km2 termékeny síkságot öntöz, eltartva a világ egyik legsűrűbben lakott területének népességét. 

Bár a folyó erősen szennyezett, a hinduk mégis a Föld legszentebb vizének tartják, melynek akár egyetlen cseppje is képes a hívő zarándokok lelkét földi bűneiktől megtisztítani, és így haláluk után megszabadulnak az örökös újjászületés gyötrelmétől. A Gangesz testesíti meg Gangát, a megtisztulás istennőjét. A mennyből érkező "istennőfolyót" Bhagíratha király hozta le a földre, hogy megtisztítsa ősei hamvait. S hogy zuhanásának ereje ne seperje el a Föld lakóit, először Siva isten fejére hullott, s végigcsorgott bozontos fürtjein.

Számos szent hely található partja mentén, amelyeket zarándokok tömegei látogatnak minden évben, köztük sok beteg és haldokló, a gyógyulás, megtisztulás reményében. Hisznek abban, hogy ha a partján hamvasztják el testüket és hamvaikat a vizébe szórják, nem kell többé újjászületniük, lelkük végre megszabadulhat.                                                               forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gangesz

 

 

20. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (VII. rész)

India nemzeti zászlaját 1947-ben fogadták el az ad hoc jelleggel megtartott alkotmányozó gyűlésen, mely a Brit Birodalomtól történő föggetlenedése előtt történt.

A zászló horizontálisan három részre tagolt. A  felső sáfrányszínű, a középső fehér, az alsó pedig zöld. Közepén foglal helyet a 24 küllővel rendelkező, Asóka csakrájaként ismert sötétkék kerék, amelynek eredeti ábrázolásaira Asóka oroszlános oszlopfőin leltek.

A zászlót naponta felvonják a katonai létesítményekre.  

A zászló - hivatalos meghatározás szerint - csak egyfajta speciális, kézzel font fonál használatával készíthető el. A zászló használatát és megjelenítését az indiai zászlószabályzat pontosan részletezi. forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/India_z%C3%A1szlaja 

 

 

19. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (VI. rész)

 

Az indiai kasztrendszer, a varnák a hinduizmus részet jelentik.  A portugál eredetű szó, a kaszt jelentése ’nem, nemzetség; faj, fajta’. Az indiai 4 fő kaszt a brahminok, ksatriják, vaisják, súdrák, ill.  a kaszton kívüliekre pária és dalit.

Az Indiai civilizáció az Indus völgyi és a védikus kultúra  összeolvadásából alakult ki. Az Indus völgyiről korábban már írtunk. A Védikus Kr. e. 1500 körül jött létre a Gangesz völgyében, különálló államok formájában.

Kr. e. 1000 körül az árják új uralkodó rétegként telepedtek meg a Gangesz partján, s fegyveres erejükkel maguknak követelték a hatalmat. Ők voltak a kiváltságos harcosok, és az uralkodót is ők adták (rádzsa). A harcos nemesek alkották a rangban következő kasztot (ksatriják). Közülük származott a király. Ők uralkodtak a két alsóbb kaszt, és a főkasztba nem sorolt érinthetetlen kasztok fölött.

A földművesek, kézművesek és kereskedők (vajszják) adták a harmadik, beavatásra alkalmas kasztot. A szolgákból alakult ki a negyedik főkaszt (sudrák). Végül a rituálisan tisztátalan munkákat végzők, megbélyegzett bűnözők utódai sok kis kasztot alkottak, amiket nem soroltak be semelyik főkasztba sem.

A merev kasztrendszerből nem lehet kilépni. Azt hirdeti, hogy az emberek egyenlőtlennek születtek, és hogy vannak, akik születésüknél fogva tisztátalanok. Hogy az emberek kitaszítandók olyan vétkekért, amiket öntudatlanul, saját életük megmentésének érdekében követtek el. Hogy teljesen hiábavaló a kitaszítottság ellen küzdeni. Hogy nincs szabad pályaválasztás, és az embernek egész életében ugyanazt a munkát kell végeznie, mint szüleinek. Hogy bármennyire meggazdagszik is valaki, nem léphet át egy magasabb osztályba. Hogy a társadalom döntő többségének másokat kell kiszolgálnia, és mindezek ellen nem lehet semmit sem tenni, mert ez az isteni törvény. A kasztrendszer India társadalmi-gazdasági fejlődésének fő gátja.forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_kasztrendszer

 

18. INDUS VÖLGYI ÍRÁS

 

Indus-völgyi feliratok a mai napig értelmezhetetlenek maradtak. Annyira, hogy komolyan felmerült, nem is beszélhetünk a szó modern értelmében vett írásról. Jobbára pecsétnyomók, egy-egy jellel. A szövegek nagyon rövidek; a leghosszabb 17 jelből áll, és az átlagos hosszúság csupán 4,6 jel. Nagyon kevés az ismétlődés, annak ellenére, hogy a jelek, vagy bizonyos jelek sokszor bukkannak fel különböző feliratokon, vagy bizonyos pozíciókban. De azokon a tárgyakon pl. nincs írás, amelyre más kultúra ír. Kedvelt alapanyag volt a törött cserép az ókorban, de az Indus-völgyi cserepeket még eltörésük előtt feliratozták. Írnokokat ábrázoló rajzokat, szobrokat sem találtak az Indus-völgyben.

4-600 féle jel létezik. Nagy mennyiségük alapján nem valószínű, hogy mindegyik valamilyen hangot jelölne meg, szótagokat is nehezen, inkább piktografikus írás lehet.


 

17. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (V. rész)

Indus Völgyi civilizáció valószínűleg megelőzi az Egyptomi fáraókat: az ősi társadalom 2,500 évvel régebbi, mint eddig gondolták.

  • Az Indus Völgyi Civilizációról tudjuk, hogy jól tervezett városokból állt.
  • Szakértői karbonvizsgálatok kerámiát és állati csontokat találtak Bhirrana -ban
  • Úgy vélik, hogy ez a civilizáció kb. 8000 éves
  • Feltételezik, hogy a klímaváltozás pusztította el a civilizációt.

Lenyűgöző piramisaival és teljeskörű szabályrendszerével eddig úgy tűnt, hogy az ókori  Egyiptom az első ősi fejlett  civilizációk korai megtestesítője. De az új bizonyítékok alapján az Indus völgyi Civilizáció -  jól tervezett városaival és pompás iparművészetével - megelőzi Egyiptomot és Mezopotámiát. Tudósok most úgy vélik, hogy ez a világon az egyik legrégibb társadalom – 8000 éves, régebbi, mint eddig vélték.  

Az Indus-völgyi emberek: kulcsfontosságú tények

Indus Völgyi Civilizáció- a Harappa-i társadalomként is  ismert - i.e. 2600 -1900 között virágzott. Az egyiptomi és mezopotámiai mellett, az egyik legkorábbi civilizáció volt az ókori világban. A Birodalom az Arab tengertől a Gangeszig terjedt, a mai Pakisztánt, Indiát és Afganisztánt foglalta magába. Fénykorában több mint 5 millióan  lakták, a Föld népességét kb. 10 %-kal meghaladva.

Településeikben, városaikban – a feltárások szerint – már fellelhetők az első „fürdőszobák”, ezen kívül kősúlyok, fúrt drágakő-nyakláncok és különlegesen faragott pecsétkövek. A leletek vésetein szokatlan feliratokat láthatók, melyeket a mai napig nem tudtak a tudósok megfejteni.

Most a tudósokból, régészekből, kutatókból álló  Indiai kutatócsoport (ASI) most arra is rájött, hogy ez a virágzó civilizáció miért omlott össze. A carbon-módszer segítségével elemezték a Bhirrana-i kerámia-töredékeket és az állati csontokat, s bár további vizsgálatokra van szükség, megállapították, hogy  az éghajlat drámai változása okolható ennek az ősi városnak az eltűnésével.

forrás: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3621622/Indus-Valley-civilisation-pre-date-Egypt-s-pharoahs-Ancient-society-2-500-years-older-thought.html

 

 

16. ÉTKEZÉSI JAVASLATOK A DOSHA-K FIGYELEMBE VÉTELÉVEL (I)

 

A Vata típusú emberek jellemző betegsége lehet az alultápláltság, a soványság. Fontos tehát, hogy megfelelő vitaminban és ásványi anyagban gazdag étrendjük legyen, s hogy törekedjenek a nagyobb mennyiségű étel gyakoribb fogyasztására. Az édes, sós és a savanyú ízeket részesítsék előnyben, és csínján bánjanak a csípős, keserű és fanyar ízekkel. Enyhe fűszerek és a só mértékletes használata megengedett. Egy étkezésen belül ne vegyítsünk túl sok különböző fajta ételt.

 

Javasolt gyümölcsei: édes gyümölcsök, avokado, banán és a bogyós gyümölcsök. Nem javasolt azonban az aszalt gyümölcsök, görögdinnye, alma,körte, cseresznye, meggy, kókusz, füge, grapefruit, szőlő, citrusfélék, őszibarack, ananász és szilva. Javasolt zöldségei többek között: a főtt zöldségek, uborka, zöldbab, édes burgonya, paprika, paradicsom. Nem javasoltak azonban a nyers zöldségek, a k-betűs zöldségek (kel, káposzta, karfiol, stb.), petrezselyem, zeller.

 

15. HAT FINOM GYÜMÖLCSLÉ A HIBÁTLAN RAGYOGÓ BŐRÉRT

 

  • Almalé – antioxidánsban és ásványi anyagokban gazdag ital, mely segít lecsökkenteni az öregedés jeleit, csökkenti a sötét karikákat és ráncokat, és képes a bőrt rugalmassá és lággyá varázsolni.
  • Céklalé –vasat, rezet, calciumot, magnéziumot, káliumot és folsavat tartalmaz. Segíti a máj méregtelenítését, ill. a méreganyagok kiürítését a szervezetből.
  • Sárgarépa-lé – béta-karotin, A-vitamin egy fajtája, mely megvédi a sejtek degenerációját és öregedését. Fejleszti a bőr rugalmasságát, tartja annak hidratáltságát, csökkenti a sötét foltokat, forradások, sebhelyek és aknék helyét.
  • Gyömbér-ital – gyulladáscsökkentő, magnéziumban, B6-vitaminban, káliumban és mangánban gazdag. A bőrnek ragyogást biztosít, miközben erősíti az immunrendszert is.
  • Szőlőital – antioxidánsban gazdag. Rendszeres fogyasztása eredményként a bőr ragyogó és fiatalabb lesz.
  • Citromlé / Citrusok leve – citromsavban, C-vitaminban és B-vitaminban igen gazdag italfélék. Ez növeli a vese működését és javítja a méregtelenítést.

 

14. INDIA NEMZETI JELKÉPEI

 
India identitásának és gazdag kulturális örökségének elengedhetetlen részét képezik nemzeti jelképeik, életben tartva az ősrégi hagyományokat és hiedelmeket. Kaszttól, felekezettől és vallási hovatartozástól függetlenül, minden indiai tiszteli ezeket a jelképeket, hiszen büszkeséggel, hovatartozással, és nem utolsó sorban, nacionalizmussal tölti be minden indiai ember szívét.
Nemzeti állatuk a tigris, mely az ország vadvilágának gazdagságát szimbolizálja. Úgy tartják, hogy a tigris kecsessége, ereje, gyorsasága, és hatalma révén tett szert eme tiszteletbeli pozíciójára.
Nemzeti madaruk a páva, melynek színezete, szépsége és kecsessége lenyűgöző. Nyugtató érzést és frissítő élményt ad táncoló pávát látni, széttárt, színes, fényes tollazattal.
Szent Virágként tekintenek a Nemzeti virágukra, a lótuszra. Jelentős szerepe van az ország kulturális örökségében és mitológiájában.
Nemzeti vízi állata a folyami delfin, a Szent Gangesz tisztaságát szimbolizálva. Ezt azért állítják, mert az állat kizárólag friss és tiszta vízben marad életben.
Nemzeti címerükben pedig a Banaras közelében található ún. Sarnath-i oroszlánkapu látható. Az eredeti épület tervében 4 oroszlán látható, háttal állva egymásnak, alattuk az élet kerekével.

 

13. DIWALI

Indiában novemberben zajlik a Diwali, azaz a "Fények fesztiválja", az indiai újév kezdete (kb. mint nálunk a Szilveszter). Ez a legismertebb és legjelentősebb ünnepségsorozat, az indiaiak kitörő jókedvvel ünneplik.
Ilyenkor az otthonok, utcák ragyogó fényárban úsznak.

 

12. INDIA SZÍNEI

A színek jelentősége és jelentése Indiában egészen más, mint a nyugati kultúrában. Csak néhány érdekesség.

A nyugati kultúrkörökben a fehérrel a tisztaságot, a békét jelölik, s a menyasszony is jobbára fehér ruhát visel (érdekes, hogy a magyar tradicionális menyasszonyi ruhaviselet nem kimondottan fehér). Indiában a fehér temetés és a gyász színe.
A vörössel nálunk a szenvedélyt, szerelmet fejezzük ki, de színe a veszélynek is. Indiában azonban ez a tisztaság színe, ill. menyasszonyi viselet.
A sárga a nyugati kultúrákban a napfény, az öröm, boldogság és energia színe, míg Indiában a kereskedők viselik.

Indiában a tavasz kezdetét a Holi-val, a színek fesztiváljával köszöntik és jelölik. A gonosz pusztulását, a remény és a jó győzelmét jelképezi. Különleges hangulat járja át az egész ünnepet. Kezdetben színes festékporokat szórnak, majd vizet locsolnak egymásra az emberek. Az ünnepség általában körülbelül 2-5 napig tarthat, de hossza az ország egyes pontjain eltérhet egymástól, néhány helyen akár 16 napig is elhúzódhat.

 

11. KERALA

Az egyik legszebb és legfejlettebb állam Indiában, méltán nevezik Isten saját országának minden egyes városát, településát, vagy a legtávolabbi falut. Mindegyiknek megvan a saját mondája. A hőmérséklet egész évben 28 - 32 fok között alakul, februárban nincs csapadék.

Kerala és a turizmus szinte egyet jelent; buja trópusi növényzet, pálmafákkal övezett strandok, kellemes nyugodt holtágakon lebegő lakóhajók, sok-sok templom, csöndes tavak és lagúnák, csatornák, szigetek stb stb ... kalandvágy a világ minden tájáról. Kerala varázslatos holtágai csodás turisztikai célpontok. A hagyományos keralai "Snake Boat Race" vitorlásverseny sok túristát vonz évről évre.  

Partvidékét Malabár-partnak is hívják, s mindenfelé kókuszpálmák nőnek, melyeknek minden egyes részét felhasználják. A hegyekben tea-, kávé-, fűszer- és gyógynövényültetvények. Különleges jelentősége van a rózsa - és a teakfa-féléknek.
Gyönyörű lagúnái hihetetlen madárvilágot rejtenek.

Keralában szinte teljesen felszámolták az analfabétizmust, itt a legmagasabb az írástudók aránya. Az államban 7 egyetem is található, egyik leghíresebb a University of Calicut.

S Kerala az őshazája az 5000 éves Ayurvédának (Ájurvéda) is. Innen származnak csodálatos masszázsolajaink. Az ayurveda különlegessége a test és lélek közötti egyensúly kialakításában rejlik, mivel a kettő szoros kapcsolatban áll egymással. Erre kínál alternatív gyógymódokat. E hosszú idő alatt stabil tudással gazdagodott az évek során. Ennek a gyógymódnak hála, számtalan ember élete változott már meg, akik egyszerre élték át a szellem és test megtisztulását.

No és persze az Ayurveda, ahonnan gyógyolajaink érkeznek.

 

 
10. INDIA VILÁGÖRÖKSÉGEI (II)

A lépcsős kút (vav) több száz éven keresztül, egészen a középkorig elterjedt építészeti megoldás volt É-Indiától DK-Ázsiáig. Kutakat ástak a földalatti forrásokhoz vagy talajvizekhez. Mélyre lenyúló medence köré v. mellé egy lépcsős alakú medence tartozott, s annak oldalán, vízállástól függetlenül könnyen le lehetett jutni az áhított vízhez.
Több ezer, viszonylag dísztelen kutat építettek, de van néhány, mely szakrális szerepet tölt be a víz szentségével, s ezáltal a templomokhoz hasonló kialakítást is kapott.
A Rani-Ki-Vav-ot - úgy hívják - fordított templom. A Gudzsarát állambeli Patan közelében található, s az egyik legnagyobb és legszebb 7 szintes építmény Indiában. Építtetője Udajamati Királyné volt, aki férje, I. Bihmet (a Songati-dinasztia megalapítója) tiszteletére építtette ezt a csodás kutat 1063 után.
A XIII. sz.-ban sajnos a megáradt Szaraszvati folyó üledéke maga alá temette, melynek köszönhetően az 1981-ben történt ásatásokig meglepően jó állapotban maradtak fönt a mesteri és csodálatos szobrai, domborművei. Általában isteneket, földöntúli lényeket, ill. a vízzel kapcsolatos istenségeket ábrázolnak. Vishnu a legtöbbet ábrázolt istenség.
Az építmény az akkori Maru-Gudzsarat építészeti stílus mesteri példája. A kút nyugati legmélyebb részén található egy kisebb medence, melynek vizéből az ayurvedikus orvoslásra használt gyógynövényeket öntözték.

 

9. INDIA VILÁGÖRÖKSÉGEI (I)

Száncsi sztúpa a ma is létező buddhista szentélyek közül a legöregebb, s ma az egyik legfontosabb buddhista szentély.
Asóka király számos sztúpát építtetett Kr. e. III. században, melyek közül a leghíresebb a 90 m magas dombon álló Száriputtához kapcsolható sztúpa volt, amit aztán a II. sz.-ban jelentősen átépítettek, a mai formájára. Az építmény 12 m magas, 30 m átmérőjű félgömb, felülete homokkővel borított. Teteje csapott, melyen egy hármas napernyő  a  mennyország hármas elrendezésére utal.
Körben egy lépcsős folyosó, távolabb egy fal, melyen mind a 4 égtáj felé egy-egy kapu nyílik. A kapukon látható domborművek állatokat, növényeket, embereket ábrázolnak. Buddhát azonban nem emberként ábrázolják rajta.
A buddhizmus hanyatlásával Kr. u. XII. sz.-ában elhagyták a szerzetesek, és évszázadokig elhagyatva állt.

 
 
8. INDIAI ÜNNEPEK

Karácsony közeledtével óhatatlan volt, hogy megnézzem, hogyan is ünneplik ezt a tipikusan keresztyén ünnepet Indiában. Nos, természetesen egész máshogy, és főként a nagyobb indiai városokban ünneplik meg.

Kutatásom során érdekes adatokra bukkantam. Szép számban élnek Indiában keresztény vallásúak is.

A 2001-es népszámlálás szerint a lakosság 2,34 %-a kereszténynek vallotta magát. Ez India lakosságának létszámából kiindulva, számszerűsítve kb. 28.080.000 főt jelent. Csak Kerala államban pedig 19%-a, mely több, mint 6 millió ember.

A többi vallási ünnep és fesztivál mellett a Karácsony is méltó szerepet tölt be. Az indiaiak imádják a színeket, a fényeket, díszítéseik, ornamentikájuk rendkívül gazdag. December elején megjelennek a karácsonyi fények az utcákon, üzleteken. Nincs mindig karácsonyfa, néha banánfát díszítenek föl. Lassan terjednek azonban a műfenyők is, melyet több méretben lehet vásárolni. Van hosszú tüskés, fénylő üvegszálas, fehér, arany és még sorolhatnánk.

 

7. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (IV. rész)

Charanga-ban kőkori barlangrajzokat fedeztek fel archeológusok. Ezek, úgy tűnik, az első emberi jelek a mai India területéről. Az első települések már 9000 éve megjelentek ezen a területen, majd – feltételezések szerint - ezekből alakulhatott ki a későbbi Indus –völgyi civilizáció (korábban írtam már erről az Ayurvéda Szépség és Egészség oldalon).
A barlangrajzok azonban rendkívül különlegesek. Egyre több archeológus paleo-asztronautikai összefüggést von le velük kapcsolatban, t.i. a rajzon egy űrhajónak tűnő tárgy körül szkafanderes (antennás) asztronauták, ill. arcnélküli idegenek láthatók. Felmerül a kérdés: a régmúltban talán meglátogatta az emberiséget egy földönkívüli intelligens faj?
További különlegességük,hogy a színeik nem fakultak meg.

Az „UFO-rajzok” azért is különösek, mert a környéken több legenda kering egy ősi népről, a rohela-emberekről (alacsonyak), akik állítólag egy kerek repülő tárggyal szálltak alá és látogatták meg a Földet. Azt is beszélik, hogy az idegenek legalább két embert magukkal vittek, akik soha nem tértek vissza. A legélesebb rajzon azt láthatjuk, hogy egy szkafanderes humanoid antennás sisakot visel, kezében pedig egy fegyvernek látszó tárgy van. A többi arcnélküli idegen - szintén fegyverszerű tárgyakkal - egy csoportban áll és feltűnő narancssárgás színekkel vannak rajzolva.

 

 
6. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (III. rész)
 
Egy feltárt, mintegy 8 km hosszú és 3 km széles elsüllyedt város romjai arról tanuskodnak, hogy már a Harappa kultúránál jóval régebben is volt az Indus völgyében civilizáció. Több, mint 9 ezer évesre becsülik a korát.

Az itteni civilizáció kialakulásához nagyban hozzájárult az öt mellékfolyó által elárasztott terület, mely kiváló volt a mezőgazdasághoz és állattartáshoz. Tárgyi emlékek fejlett iparról és kereskedelemről tanuskodnak. Súlymértékeik elértek Mezopotámiába és Egyiptomba.
A legtöbb fejlett civilizációban az uralkodó életstílusát általában paloták, gazdag sírok, luxustermékek, az uralkodó szobrai bizonyítják. Az Indus-völgyi civilizációból azonban, meglepő módon, mindez hiányzik. Mégis akkor hogyan alakult ki ez a civilizáció? Kik voltak az uralkodók? Hogy-hogy nem voltak harcok, háborúk? Fegyverek nem voltak, a civilizáció fénykorában semmi jele erőszakos pusztításnak. Hogyan maradtak meg nyomaik észrevétlenek?
A hanyatlás valószínűleg a klímaváltozással indult meg, s egyre jobban kihatott a városi kultúrákra. Elvándorlások kezdődtek, amivel párhuzamosan a Gangesz partján egy új civilizáció jelent meg.

 
5. KIS INDIAI TÖRTÉNELEM (II.rész)

A Harappa-kultúrvölgy városai két részből álltak: falakkal körülvett, magaslatra épült citadellákból (itt voltak a raktárak, olykor víztározók), ill. az alsóvárosi részből, melynek utcái derékszögben keresztezték egymás, s házaik zömmel jó minőségű, égetett téglából készültek. Némelyik 1 emelettel is bírt. A két városrészt főbb útvonal kötötte össze.
Kiváló csatornarendszerük volt, a legtöbb házban volt fürdőszoba és mellékhelyiség. A számokra külön írásjelek voltak, de felbukkannak már szent állatok, és más istenalakok is (pl. bivaly, mint „proto-Brahma, ill. a két irányból ábrázolt arcú proto-Siva).
Bár templomszerű építményeket is sikerült feltárni, vallásukról nincsenek konkrét bizonyítékok. Feltételezhetően a termékenység megtestesítőjeként az Istenanya volt a középpontban, később megjelenhetett a teremtő férfiisten, és az őt szimbolizáló lingamok.
Tárgyi emlékei közül kiemelkedőek a pecsételők, megmunkált gyöngyök és számos terrakotta-szobor.

 
4.  KIS INDIAI TÖRTÉNELEM:  kik voltak az indusok?

Az Indus-völgyi, más néven Harappa-civilizáció az Indus és a Szaraszvati folyamok völgyében alakult ki, fénykora Kr. e. 2500 – 1700 –ig tartott. A földművelő őslakosság a nyugati és a déli irányból érkezett ide, de ismerte már a fémek megmunkálását is. Nem voltak hódítók, inkább békésen egymás mellett élő népek voltak, mezőgazdasággal, kereskedelemmel foglalkoztak. Ezeknek köszönhetően jómódban éltek, de a fontosabb nyersanyagokat főleg keletről kellett beszerezniük. Ismerték az írást, bár szótagírásukat a mai napig nem sikerült megfejteni. Közös súly- és mértékrendszerük volt.

Az India elnevezés a folyó és környékének nevéből eredeztethető. A folyó neve pedig a óperzsa 'hindu' szóból ered, aminek gyökere pedig szanszkrit. Az ókori görögök által használt elnevezés is fennmaradt, a görög források Indoi (Ινδοί) néven utalnak a mai indiaiakra, ami az Indus népét jelenti.

 

3. AYURVEDA ÉS A TEST-TÍPUSOK 

A klasszikus indiai Ayurveda a hosszú élet teljes titka, amellett komplex gyógyítási rendszer. Indiában több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Két szóból ered: Ayus – élet, és Veda – tudás vagy tudomány, ezért általában az élet tudományának fordítják. Célja, hogy megmondja nekünk, hogyan befolyásoljuk, alakítsuk, teljesítsük ki, és uraljuk életünket betegség és öregedés nélkül. Az Ayurveda személyre szabott étkezési diétát és életmódot javasol és mutat, rendszeres masszázzsal és gyógynövények fogyasztásával, hogy dosánkat egyensúlyban tartsuk. Segít abban, hogy az életet nap, mint nap egyre jobban éljük, és támogat az élet kihívásaival szemben.

Az Ayurveda vezérelve szerint az elme fejti ki a hatást a testre, és a betegségmentes állapot feltétele a saját tudatunkkal való kapcsolatteremtés. E kiegyensúlyozott tudat az egészség sokkal magasabb fokát teremti meg, mint bármiféle fizikai immunitás.


Az Ayurveda elmélet szerint mi mindnyájan a három dosa kombinációi vagyunk, ezek a: Vata, Pitta és Kapha. Van egy domináns dosánk, mely befolyásolja viselkedésünket, és megmutatja a lehetséges betegségeket, különösen, ha ez a dosánk kibillen az egyensúlyából. Minden ember egyedi testtípussal (prakriti) rendelkezik. A prakriti mondja meg, mely biológiai energia uralja testünket. Ez a fogantatás pillanatában alakul ki, és az egyén egész élete során ennek egyensúlyára törekszik. Az Ayurvéda megmondja, hogyan kell a természet szerint élnünk. Az Ajurvéda szerint a test tudja, hogy mi a jó és mi rossz nekünk (testtípus-tesztünket megtalálja a http://ayurvedshop.hu/ayurveda-testtipus-teszt  linken).Domináns Dosa

Jellegzetességek

Jellemvonás, egyensúlyvesztéskor

Tipikus egészségügyi problémák

Vata

(mozgás, cselekvés, érzékelés)

Előrelátó

Ötletes  

Kreatív, alkotó

Feszült

Feledékeny

Nem találja helyét

Szorongó

Emésztési zavarok

Ízületi panaszok

Pitta

(emésztés, anyagcsere)

Magabiztos

Maximalista

Szenvedélyes vezető

Ingerlékeny

Érzékeny

Indulatos

Hőhullámok

Bőr-irritáció

Gyomorégés/ fekélyek

Kapha

(testszövet és szilárd váz)

Lojális

Kedves

Nyugodt

Letargikus

Kimerült

Túlzottan engedékeny

Torlódás

Túlsúly

Lomha emésztés

 

Érthető, hogy ha nem ismerjük az Ayurvedat, szkeptikusak lehetünk annak előnyeivel szemben is. És természetesen, ha már találkoztunk vele, tudni akarjuk annak hitelességét is.

Indiában Keralából kerülnek ki azok az orvosok, akik a leghitelesebb Ayurveda képzést kapják, öt éves egyetemi oktatás keretében. Az orvos és a páciens között fontos a kapcsolatépítés, a hűség és a bizalom, hogy megértse majd megismerje és értékelje az Ayurveda lényegét és előnyeit.

 

A Pitta-dosha (tűz) jellemzők:

Közepes, arányos alkattal rendelkezik. Az alvása egyensúly esetén jó, de ha ez felborul, álmatlanság gyötörheti. Nem szereti a napot, a kánikulát. Érzékeny a szennyezett levegőre, vízre, alkoholra, füstre, ellenségeskedésre, gyűlölködésre. Erőteljesen érzelmi beállítottságú, rosszul befolyásolhatják az elfojtott érzések. De ha egyensúlyban van, akkor elégedettséget sugároz. Alapvonása az erő és a mély intellektus, jó koncentráló képesség. Járása határozott, beszéde világos, egyértelmű, véleménye határozott. Vállalkozó természet, szereti a kihívásokat, egészséges állapotában erős egyéniség, jó vezető és meleg szívű, célorientált személy. Természetes harciassággal rendelkezik, bár ezt nem lehet mindig észrevenni. A stressz azonban kihozhatja belőle. Rosszul viseli, ha rabolják az idejét. Könnyen átveszi a vezető szerepet. Jó az étvágya és emésztése, de súlyukat tartani nem okoz különösebb nehézséget. Bőre gyakran szeplős, érzékeny lehet, könnyen leég. Haja jellemzően szőke, de lehet a vörösön át a világosbarnáig, egyenes és finom szálú.

Egyensúlyát fölboríthatják a harag, kimerítő agyi tevékenység, nagy mennyiségben elfogyasztott forró, fűszeres, savanyú vagy sós ételek, de a sok kávé, tea, alkohol, ill. cigaretta is kifejezetten ártalmas lehet. Nem szerencsés a hangos, agresszív zene sem. Ha kibillen az egyensúlyából, akkor türelmetlenné, ingerlékennyé válik. Fizikai betegsége lehet pl.: faggyúmirigy-túltengés, kiütés, fekély, hasmenés, a vér mérgeződése, a máj-, a vese-, az epehólyag-, a szív- és a lépbetegségek.

Ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerüljön a Pitta dosha, érdemes a túlmunkát kerülni, és legendő szabadidőt hagyni magunknak. Kis mennyiségben végzett sportolás (pl. úszás, séta), a túlzottan meleg idő , valamint a csípős, keserű és dúlságosan édes ízek kerülése.

 

A Vata-dosha (levegő) jellemzők:

Könnyű, vékonydongájú, gyenge de magas és csontos testalkata van, bár csontjai törésre hajlamosak. Alvása nem egyenletes, szaggatott, sokszor fölébred. Végtagjai rendszerint hidegek, nem szereti a hideg éghajlatot és a szelet. Gyorsan cselekszik, az új információkat gyorsan megragadja, ugyanakkor gyorsan el is felejtheti. A Vata vezérli a legtöbb doshát, tehát betegség esetében a Vata egyensúly borul fel elsőként. Olyankor könnyen fárad, ingerlékeny, sőt ideges és változékony hangulat uralkodik el rajta, nyugtalan, aggályos lesz. A stresszt rosszul tűri, hajlamos az aggódásra. Jellemzőek lehetnek a magas vérnyomás, a szív ritmuszavarai, izomgörcsök, hátfájdalmak. Emésztése szabálytalan, emésztési zavarokkal küzd. Bőre száraz, sokszor sötétebb színű, repedezett és törékeny lehet, hajlamos a pikkelysömörre és ekcémára. Szeme fénytelen, nem jellemző az izzadás. Haja sprőd, fénytelen, száraz.

Egyensúlyát fölboríthatja a stressz, fizikiai túlterhelés, idő alatti nyomás, a rendszertelen napi rutin, késői elalvás, ill. álmatlanság és a túlzott szexuális tevékenység. Nem szerencsés a nyers, hideg és száraz vagy könnyű étel fogyasztása sem, de rossz hatással van rá a kávé, tea, cigaretta, valamint a szénsavas italok, ill. a télies időjárás, a hideg és szél.

Ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön, érdemes rendszeresen mozogni, olajjal átmasszíroztatni a testet. Elegendő pihenés és alvás javasolt. A hideg és szeles időt kerülje, és inkább kellemesen meleg, napsütéses időben sétáljon. A 3-4 óránkénti rendszeres étkezés részeként meleg és tápláló, hőkezelt és párolt ételt egyen, az édes, savanyú és sós ízek segítik az emésztés egyensúlyát.  

 

A Kapha-dosha (víz) jellemzők:

Erős testalkat jellemzi. Haja és bőre zsírosodásra hajlamos, bőrtónusa közepesen sötét. Szeret lustálkodni, semmit sem tenni, sokat aludni. Lassú az anyagcseréje és az emésztése is. Irtózik a nedves és hideg időtől. Amikor egészséges, akkor erős, izmos, nyugodt és hűséges. De gyengítik az édességek, tejtermékek. Ha felborul az egyensúlya, akkor letargikus lehet, és kapzsi, gyűjtögető vágy uralja. Fizikai tünet a székrekedés, a túlsúly, a vizesedés, a szív- és vesebántalmak.

Egyensúlyát fölboríthatja a sok cukor és zsír, ill. a hideg ételek fogyasztása, a túl kevés szellemi vagy fizikai munka, a túl sok alvás. Nem szereti a hideg, nyirkos, de a tavaszi időt sem.

Az egyensúlyt grillezett és könnyű meleg étel, kesernyés saláták, tonik segítik, de jótékony hatással bírnak a csípős fűszerek, kömény- és szezámmag, kurkuma. Különösen jók a nyers gyümölcsök és zöldségek, de kerülendő az uborka, paradicsom, cukkini, valamint a nagyon édes, savanyú vagy leveses gyümölcsök.  Érdemes könnyű sétákat tenni  kellemesen meleg időben. 

2. TESTÁPOLÁS

A bőr fontos közvetítő szerepet játszik szervezetünkben. Tükrözi a belsőnket, miközben érzékenyen reagál a külvilág hatásaira. Magában és magán hordozza a belső szervek, az anyagcsere-tevékenység, az ideg- és érzékszervi rendszer, a ritmikus rendszer valamint hő-rendszerünk teljesítményét, sőt befolyásolja is azokat. A bőr határt képez bent és kint között, kapcsolatot teremtve a belülről kifelé és a kívülről befelé zajló folyamatok között. Behatárolja külső formánkat és véd a szélsőséges hatásokkal szemben, mint pl. a környezeti szennyeződések, az egyre károsabb napsugárzás, a helytelenül megválasztott élelmiszerek. De stresszes mindennapjaink, a zaklatottságot okozó lelki, idegi terhelés (az autóvezetés, a rádió, a tévé, a számítógép, a mobiltelefon) mind-mind megjelennek bőrünkön, először apró, majd egyre mélyülő ráncok, herpeszek, esetleg sebesedések formájában. Tehát a bőr a teljes szervezetünkért is felelős, miközben önálló szervként is működik.

Ezért nem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre, hiszen a kozmetikumokban fellelhető anyagokat felszívja, s azok a szervezetünkbe kerülnek. Ezért a nem helyesen megválasztott, káros adalékanyagokat tartalmazó kozmetikai készítmények árthatnak, nemcsak bőrünknek, hanem azon keresztül egész szervezetünknek.

Az Ayurvéda az egész emberi testet és szervezetet nézi. A kiegyensúlyozott étrend, a méregtelenítés segítenek szervezetünket megtisztítani és működését egészségesebbé tenni. A gyógynövényeket tartalmazó arckrémeink és testápolóink parabentől mentesek, így nem ártanak,  s akár már egész kis gyermekek is használhatják.

 

1. ARCKEZELÉS

Legfontosabb lépés arcunk tisztítása, tonizálása. Csak a tiszta arcbőrt lehet azután a bőrtípusnak megfelelően hidratálni. Aki nem ismeri pontosan, milyen krém való neki, kérjük, töltse ki testtípus-tesztünket, és annak alapján javaslatot teszünk a megfelelő arckrém kiválasztására. (Kérjük, hivatkozzon erre az oldalra.)