A szépség és egészség forrása.

Hazánkban járt az Ayurveda indiai szaktekintélye

 

Egy régebbi cikket idézünk:

Nemrégiben hazánkban járt Vijayshree Khanorkar, aki amellett, hogy az ayurveda elismert kutatójának és azon belül is az ayurvédikus kozmetológiának India-szerte elismert nagy szaktekintélye, sokdimenziójú személyiségéről is nevezetes. Mondhatni családi örökség ez nála, hiszen már gyerekkorában megkezdődött a beavatása az ősi hagyományokba a nagymamája által, aki „vaidya” volt, ami a mi nyelvünkön az ayurveda doktorának, azaz az Élet tudománya legmagasabb szintű ismerőjének felel meg. Khanorkar asszony átvette ezt a családjában nemzedékről nemzedékre átörökített tudást, és kutatásai révén tovább is fejlesztette. Indiában több magas rangú díjjal (Bharat Gaurav-díj, Radzsiv Gandhidíj), így egyebek mellett miniszterelnöki kitüntetéssel fejezték ki az eredményei és sikerei iránti elismerést.

 

– Hagyománytisztelő családba születvén már 16 évesen férjhez mentem, s csak miután megszületett a három gyermekem és elkezdtek iskolába járni, kezdtem el újra tanulni. A Nágpur-i Egyetemen végeztem gyógyszerészként, majd ayurvédikus kutatásban vettem részt Delhiben is, s hosszú évek tanulmányai eredményeként elmélyültem az ayurvédikus terápiában. Idővel szükségessé vált, hogy az addig kis mennyiségben előállított gyógyszerek nagyobb adagokban is rendelkezésemre álljanak, sőt már másoknak is szállítottam. A gyógyszerészetben és kozmetológiában szerzett jártasságom révén alapítója és tulajdonosa lettem a Vaipani Herbal nevű, ma igencsak virágzó cégnek.

 

– Mi a fő profilja a vállalkozásnak?

– A Vaipani Herbal kémiai és egyéb adalékanyag-mentes bőr-, haj- és testápolókat gyárt, valamint speciális termékeket kopaszodás és komolyabb hajhullás ellen. Ezek azért váltak lényegessé, mert olyan gyógyhatású anyagokról van szó, amelyeknek nincs semmiféle mellékhatása. Végül is ez az egyik oka annak, amiért manapság világszerte nagy érdeklődés tapasztalható az alternatív, természetes, holisztikus gyógyító módszerek és különösen az ájurvéda, mint India ősi, összetett és nagyon alaposan, egyetemes érvénnyel kidolgozott orvostudománya iránt. Az ájurvéda azért nevezhető teljesnek, mert a gyógyítást a tiszta tudatosságtól kezdi, és az elmén és a szubtilis energiatesten keresztül halad a fizikai test és az azon a szinten megjelenő, megnyilvánuló, de rendszerint magasabb szinten gyökerező tünetek felé. A rendszer mindig az egész embert veszi figyelembe, életmódjával, környezetével együtt, s a célja az, hogy segítse helyreállítani a velünk született lehetőségét a teljes harmóniának, és hogy elvezessen minket öntermészetünk megvalósításához. Ezt nevezzük abszolút tökéletes egészségnek.

 

– Hogyan állítják elő a gyógyszereiket?

– A legtöbbet kézi eljárással, de teljesen higiénikus körülmények közepette készítjük gyógynövénykivonatokból. Sok esetben az egész növényt használjuk fel, olykor azonban a növénynek csak egy részét, például gyökerét, virágját, magját. A gyógynövényeket saját földjeinken termesztjük ellenőrzött körülmények között. Az ellenőrzés pedig immár világszínvonalú, nemzetközi szabványoknak megfelelő, ezért mondhatom, hogy rendkívüli mértékben nő az érdeklődés a gyógynövényalapú kozmetikumaink iránt is, amelyek személyre szabhatóságuk révén rendkívül hatékonyak a különböző szépségproblémák esetén.

 

– Mit jelent az, hogy személyre szabható az alkalmazásuk?

– Mivel az ayurveda alapelvéből indulunk ki a gyártás során, a tri-dósa, azaz a három energia által meghatározott típusoknak tudjuk ajánlani készítményeinket. Külön gyógykészítményeket állítunk elő a víz-, a tűz- vagy a levegőtúlsúlyos alkatú emberek számára. Ezek a típusok különböző bőrtípusokat is jelentenek, tehát mindenki megtalálhatja a neki teljesen megfelelő, leghatékonyabb gyógyítást elérhetővé tévő gyógyszerét.

immár Magyarországon is elérhetők az Indiában kifejlesztett termékek.

 

A kilencvenes években Galambos Rózsa vezette be ezeket a termékeket hazánkba, aki korán ráébredt arra, hogy eredeti, autentikus és jó minőségű termékekre van egyre inkább kereslet, a sok mesterséges, bőrre hosszú távon ártalmas összetevőjű szépségcikkek helyett. Nem véletlen, hogy egyre több a natúr termék. A Vaipani termékeket egy részét  ma  már a Pro-SS Kft. importálja. 

A Vaipani cég a termékek gyártásához felhasznált gyógynövényeket saját termőföldjén termeszti a Nágpúr környéki kis falvacskákban. Autentikus és tiszta alapanyagokat jelent ez, nem használnak vegyszereket, s tiszta vizet használnak fel a locsoláshoz is. Áztatják, fertőtlenítik a gyógynövényeket, és speciális receptúra alapján dolgozzák be az arc-, haj- és testápoló termékekbe és gyógyszerekbe. Ugyanakkor három-négy tehén reggeltől estig ott legelészik a gyógynövényültetvény mellett, mert a föld trágyázását a tehenek biztosítják. Vijayshree asszony nagyszüleitől örökölt régi-régi recepteket haznál a termékek gyártásához.

 

Vijayshree Khanorkar India miniszterelnökétől veszi át a kitüntetést

 

Nagyon fontos tudni, hogy az "autentikus" szó Indiában sem jelenti valóban azt, hogy eredeti.

"– Az ayurvédikus vagy annak titulált termékek nagyon gyakran tartalmaznak épp olyan az egészségre káros ható- és adalékanyagokat, mint a nyugati termékek. Nagyon sok terméket neveznek ayurvédikusnak, még akkor is, ha az nem az. Csak kevesen tudják, hogy az indiai törvények értelmében a gyógynövényekből előállított termékeket három kategóriába sorolják: autentikus ayurvédikus termékek azok, amelyek a régi receptek alapján készülnek, léteznek továbbá szabadalmaztatott, valamint gyógynövénytermékek. A két utolsó kategóriába tartoznak azok, amelyek leginkább jelen vannak Európában és Magyarországon is. Ezeken már nem tüntetik fel azt, hogy milyen receptek alapján készültek, míg az első kategóriába eső termékek esetén pontosan lehet tudni azt, hogy mi az összetétel, s ezek rendszerint valamely ősi ayurvédikus műben, például a Csaraka Szamhitában lejegyzett, az idő próbáját kiálló receptek útmutatásai nyomán készülnek ma is.... például olyan samponokat készítettek el, amelyek nem tartalmaznak sodium laureth szulfátot, dimethicont. Több hónapos tesztelés után született meg az új Vaipani termékcsalád. Ebben a minőségben egyelőre csak nekünk gyárt és szállít a Vaipani Herbal. " - olvashatjuk G.R.-val készült korábbi cikkben. 

Csörgő Zoltán
TGY Magazin, XVI. évfolyam 12. szám